Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2006

Δυο ιδρωμένες μπλούζες


Το Σάββατο Apoptygma Berzerk, την Κυριακή Roger Waters. Δυο εντελώς διαφορετικές συναυλίες, η ίδια, όμως κατάληξη. Ένα ακαθόριστο αίσθημα χαράς, που σε κάνει να νιώθεις έτοιμος να πετάξεις. Ιδρωμένες μπλούζες, που μαρτυράνε πως είσαι ζωντανός. Τόσο ελεεινά κλισέ, τόσο γαμημένα αληθινό.

Το Σάββατο οι Apoptygma παίζουν στο Gagarin. Ο κόσμος είναι αρκετά πολύς για να περάσεις καλά και αρκετά λίγος για να κουνηθείς, να χορέψεις, να αρχίσεις να κοπανιέσαι. Gothακια, τρελοί fans, τσαμπατζήδες με προσκλήσεις που μας σπάνε τα νεύρα με το ύφος τους και τις συνεχείς συζητήσεις τύπου «με τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί η σημερινή συναυλία με το Woodstock» ή «όταν είχα δει τους Nirvana to '93 ήταν πολύ καλύτερα», κορίτσια που χορεύουν, ζευγάρια που φιλιούνται, πιτσιρικάδες που ουρλιάζουν. Ξεκινάνε με το «Eclipse» και τελειώνουν με το «Bitch». Στο τέλος του κανονικού set και λίγο πριν το encore έρχονται κολλητά η διασκευή στο «Shine On» και το «Unicorn». «Μου έπεσαν λίγο βαριά τα δυο συνεχόμενα» λέω ελαφρά ξεψυχισμένος και γελάμε. Άσπλαχνα τα τυπάκια, μας φιλοδωρούν με το «Until the end of the world». Που χρόνος για γέλια…


Την Κυριακή ο Waters κάνει το TerraVibe να μοιάζει απελπιστικά μικρό. 21:02 ξεκινάει. Σχετικά μπροστά από την αρχή, μετά από 4-5 τραγούδια βρισκόμαστε κολλημένοι πάνω στο κάγκελο, που μας χωρίζει από τα VIP εισιτήρια. Στο Shine On You Crazy Diamond ένας τύπος δίπλα μου τρελαίνεται βλέποντας τον Barrett στο video-wall και πηδάει θέλοντας να φτάσει στην σκηνή. Οι σεκουριτάδες τον βουτάνε μέσα σε δευτερόλεπτα. Το παλικάρι δίπλα μου ξέρει από τους στίχους απ’έξω. Κάποια στιγμή μου ζητάει συγνώμη που με πάτησε. Γελάμε και οι δυο. Ξέρουμε καλά πως δεν έχει καμία σημασία.

Ο ήχος μοιάζει να έρχεται από παντού. Τα εφέ γεμίζουν τον χώρο και εμείς παλεύουμε να παρακολουθούμε ταυτόχρονα τον Waters, την μπάντα του και τα φοβερά videακια, που προβάλλονται στην οθόνη. «Τράβηξες καμιά φωτογραφία;» σημάδι άγχους η ερώτηση. «Δεν θέλω να χάσω ούτε δευτερόλεπτο» έρχεται τρέχοντας η απάντηση. Ο Waters μοιάζει 20 χρονών. Τα «χώνει» στον Bush, παίζει ολόκληρο το Dark Side Of the Moon, επιστρέφει για encore με το Wall και το Comfortably Numb. Στις 23:45 τελειώνει το set του ευχαριστώντας ένα κοινό, που έχει γεμίσει ασφυκτικά τον συναυλιακό χώρο της Μαλακάσας.


Μποτιλιάρισμα στην επιστροφή, διπλοπαρκαρισμένα αμάξια στην Εθνική. Πρέπει να φτάσουμε μέχρι τον Σείριο για αναστροφή. Προσπαθούμε να μάθουμε από το ραδιόφωνο τα αποτελέσματα του Μουντιάλ. Σκέφτομαι τα δυο τελευταία βράδια. Δυο εντελώς διαφορετικές συναυλίες, η ίδια κατάληξη. Δυο ιδρωμένες μπλούζες, που μαρτυράνε πως είσαι ζωντανός, πως μπορείς –ακόμη- να νιώθεις, πως μπορείς –ακόμη-να παθιάζεσαι. Τόσο αφόρητα κλισέ, τόσο γαμημένα αληθινό.

22 σχόλια:

Unknown είπε...

Κάτι ήξερα που είπα λοιπόν οτι θα με καλύψεις ... Ωραίος όπως πάντα!! ;-)

ΥΓ:πρέπει να έχω ακούσει το set του Σαββατου, τουλαχιστον 30 φορές τις τελευταίες 2 μέρες!!

VROXOPOIOS είπε...

thanx verde!

Εγώ μάλλον λιγότερες γιατί ακούω και Floyd συνέχεια!Ξέρεις 10 λεπτά Apoptygma, 10 λεπτά Dark Side of the Moon!

GLOBAL είπε...

Εγώ να ουρλιάξω τώρα ή μετά;
Μία ο ιππότης, μία ο βροχοποιός με τσακίσετε! Χαίρομαι που περνάτε όμορφα κι ας κάνει ζήλεια από δω μεριά.

Xνούδι είπε...

εγώ θα δείξω ανωτερότητα και δεν θα ζηλέψω :ΡΡΡΡ

Εξάλου έχω δει όλους του Floyd 1989 :Ρ

Αστειεύομαι φυσικά. Εχω πεθάνει. Αλλά ήταν αδύνατον να πάω.
Anyway, συγχαρητήρια για το άρθρο. Εξαιρετικότατον. Για το τέλος (του άρθρου), αφήνω τις κλασσικές μου τελείες.
τα λένε όλα

................

φιλιά

Dead_Poet είπε...

"The lunatic is in my head
You raise the blade, you make the change
You re-arrange me 'till I'm sane
You lock the door
And throw away the key
There's someone in my head but it's not me.

And if the cloud bursts, thunder in your ear
You shout and no one seems to hear
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon"

Ημουν κι εγω εκει, φιλε μου... Απλα ΜΑΓΙΚΟ...!!! Καμια αλλη λεξη δεν ειναι αρκετη για να εκφρασει αυτο που εζησα χτες βραδυ! Και τωρα που το σκεφτομαι κι αυτη η λεξη μοιαζει λιγη...

VROXOPOIOS είπε...

@global: Χαιρόμαστε που χαίρεσαι!
:-)

@Χνούδι: thanx για τα καλά λόγια. Έπρεπε να είχες έρθει!
Φιλιά!

VROXOPOIOS είπε...

Μερικά πράγματα δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Μαγικό, απίστευτο, καταπληκτικό. Λέξεις μικρές για να περιγράψουν αυτό που ζήσαμε Dead Poet!

Εμένα, πάντως, μου έχει κολήσει η εικόνα του Barrett στο video-wall

"Remember when you were young, you shone like the sun.
Shine on you crazy diamond"

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Λατρεύω τους Pink Floyd. Άρχισα να τους ακούω από τ’ αδέλφια μου σε ηλικία νηπιακή ακόμη. Αλλά αυτό, που θυμάμαι εντονότερα είναι, όταν γύρω στα15-16 έβαζα στο walkman το The Dark Side Οf Τhe Moon τη νύχτα στη διαπασών μες στα αυτιά μου. Η μουσική, οι φωνές, τα λόγια, οι ήχοι: ταμεία, νομίσματα, ρολόγια, καμπάνες, αλυσίδες να σέρνονται … Τι εικόνες έφτιαχνα με το μυαλό μου. Κι εκείνα τα γυναικεία ουρλιαχτά. Έκσταση.
Δεν τους έχω δει ποτέ live. Αλλά δεν ξέρω, αν με νοιάζει και τόσο. Ωραία τα laser κι αυτά, αλλά δε νομίζω, πως είναι στην πραγματικότητα «συναυλιακό» συγκρότημα. Είναι εγκεφαλική μουσική και ο κόσμος γύρω, η φασαρία… Δεν ξέρω.
Μ’ άρεσε παλιά, που τους έδειχνε στην τηλεόραση να παίζουν μόνοι τους στην Πομπηία. Να κάνανε μία συναυλία μόνο για μένα… Άντε και για ‘σάς. Δε θα μιλούσατε όμως!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί Roger Waters? Γιατι βλέπω να λένε "λατρεύω τους Pink Floyd?"? Είδες Pink Floyd ή ένα δεινόσαυρο που χρησιμοποιεί τη φήμη του πρώην συγκροτήματος που όλοι υποκλινόμαστε για να κάνει αρπαχτές?
Θεωρώ πέταμα λεφτών τη συναυλία του Roger Waters όταν υπάρχουν άλλες όπως Antony, Devendra, Synch..

VROXOPOIOS είπε...

@Synas: ok! Δεν θα μιλούσαμε. Θα ακούγαμε μόνο!!

:-))

VROXOPOIOS είπε...

Κοίτα, πιστεύω πως μια συναυλία που κράτησε περίπου τρείς ώρες, είχε απίστευτο ήχο, καταπληκτικό θέαμα(video wall, laser, φώτα,φωτιές tc) και στην οποία έπαιζε μια τρομερή μπαντά με επικεφαλής τον Roger Waters ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί αρπαχτή!

Devendra και Synch δεν πρόκειται να πάω. Ο πρώτος δεν με συγκινεί ιδαίτερα ενώ το άλλο είναι και πολύ μακριά.

O Antony, όμως, δεν χάνεται με τίποτα...

Pixie είπε...

Πάντως ζηλεύω ήθελα να δώ και εγώ apoptygma.Τους είδα την τελευταία φορά που είχαν έρθει και ήταν τέλειοι!Για roger waters και pink floyd δεν ξερω τι να πώ, αναγνωριζω την αξία τους αλλά ποτε δεν ακουγα.

VROXOPOIOS είπε...

Και τώρα τέλειοι ήταν pixie!

p.s. το nick εμπνευσμένο απο το ομώνυμο συγκρότημα;

Pixie είπε...

Nαι είναι το αγαπημένο μου συκροτημα oi pixies και μου έχει κολλήσει. Ομως επειδή είμαι και λιγο κοριτσάκι μου αρέσουν οι fairies,pixies,elves and dwarves...Ωραιο blog!θα το επισκέπτομαι!

VROXOPOIOS είπε...

θα σε περιμένω!

Ανώνυμος είπε...

πειράζει που ειμαι άσχετος με αυτού του ειδους μουσική???!!!όσο για σένα βροχοποιέ.. θα τα πούμε απόψε στις 10. Να δούμε ο "πράσινος" Σαβιόλα τι ψάρια πιάνει...

VROXOPOIOS είπε...

Το μόνο που πειράζει μ.π. είναι οτι πάντα διαλέγεις λάθος ομάδα. Πάντα όμως!!!Σε κάθε πρωτάθλημα και σε κάθε διοργάνωση!ο "πράσινος" (μέχρι το κόκκαλο) Σαβιόλα ίσως να μην παίξει. Μπορεί να βάλουμε τα δεύτερα. Αιμάρ, Τεβεζ, Μέσι...Ξέρεις τώρα...

υγ. Χθές ξαναδιάβασα το κείμενο μου και είδα πως είναι γεμάτο λαθάκια. Κάτι "απο" πετάγονται απο το πουθενά, σε μερικές λέξεις λείπουν μερικά γράμμαρα (σεκουριτάδες) κ.λ.π. Δεν πειράζει. Και τα λάθη σημάδια πως είσαι ζωντανός είναι.

Πάλι στα κλισέ το ρίξαμε...

VROXOPOIOS είπε...

"γράμμαρα"

χα-χα

Solitary Man είπε...

Αχ βαχ... αυτό μπορώ να πω μόνο στην παρούσα φάση...

VROXOPOIOS είπε...

Άσε τα αχ-βαχ και τα σουρ φουρ και κοίτα να είσαι εδώ την 1η Αυγούστου!!

velisarios είπε...

Kατόπιν της χθεσνοβραδυνής μουσικής τελειότητας ,αρτιότητας & ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ που νιώσαμε,είναι πλέον περιττό να ομιλούμε και να ασχολούμαστε περι ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ περιτωμάτων made in Greece....

VROXOPOIOS είπε...

παίζει...