Πέμπτη, Δεκεμβρίου 14, 2006

I am-sterdam

Οι ταμπελίτσες στην σκάλα με την επιγραφή «Μην φέρνετε φαγητό στους κοιτώνες. Κίνδυνος επίθεσης ποντικών» σίγουρα δεν ήταν καλό σημάδι. Όταν, όμως, είναι Παρασκευή βράδυ στο Amsterdam, δεν έχεις κάνει κράτηση, όλα τα hostels είναι γεμάτα, έξω βρέχει και τα ξενοδοχεία ζητάνε 60 ευρώ το κεφάλι, είσαι διατεθειμένος να προχωρήσεις σε κάποιες υποχωρήσεις. Είσαι έτοιμος να μείνεις σε ένα απίστευτο αχούρι ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα το μετανιώνεις για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Κάποιοι που έκαναν το λάθος ακόμη έχουν να το λένε.

Το ότι ο «καμένος» ιδιοκτήτης του Hostel Aroza μας πέταξε έξω όταν κατάλαβε πως δεν είμαστε η παρέα των Ισπανών που περίμενε δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως εύνοια της τύχης. Αν, μάλιστα, ήμουν πιο θρήσκος, τότε θα είχα, σίγουρα, πειστεί για την ύπαρξη του Θεού όταν βρήκαμε τα τελευταία διαθέσιμα κρεβάτια σε ένα -κατά δήλωση του - χριστιανικό youth hostel. Κοιτώνες των 18 ατόμων, κορίτσια στον πρώτο όροφο, αγόρια στον δεύτερο, την Κυριακή επίσκεψη στην εκκλησία –«αν φυσικά το επιθυμείτε». Ποντίκια -αν και πλάσματα του Θεού και αυτά- ευτυχώς δεν υπήρχαν πουθενά.

Κλασικά τουριστάκια μέσα στους δρόμους της πόλης, χαζέψαμε τα κανάλια με τις φορτηγίδες, την περίεργη αρχιτεκτονική των κτιρίων, τα εκατοντάδες ποδήλατα και τις ειδικές λωρίδες, στις οποίες κυκλοφορούν. Βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πόσα Bulldog coffee-shops υπάρχουν. Προχωρήσαμε δίπλα σε μεθυσμένους Άγγλους, ζευγάρια Ισπανών, μεσήλικες Ολλανδούς. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Van Gogh, Το Σπίτι της Άννας Φρανκ, το Μουσείο του Σεξ. Μπήκαμε σε Sex Shops και μαγαζιά με σουβενίρ

Ι Amsterdam, Μέσα στην μέση της Red Light District μια μπάντα παίζει χριστουγεννιάτικους σκοπούς. Μερικά στενά πιο κάτω καμιά δεκαριά άτομα, πουλάνε κόκα και ecstasy στην άκρη του δρόμου. Τα κορίτσια στις βιτρίνες φοράνε ελάχιστα ρούχα και κάνουν ότι μπορούν για να τραβήξουν πελάτες. «50 euros. Suck and fuck» λέει την ταρίφα κάποια...Ένα ζευγαράκι περιμένει στην ουρά για ένα live porn show. Μια κυρία μας δίνει οδηγίες για το πώς θα γυρίσουμε στο hostel. To πρωί κάποιοι παίζουν σκάκι στο αίθριο μπροστά από το Hard Rock Café. Μάλλον είναι οι ίδιοι που το βράδυ γεμίζουν τους δρόμους με χαρακτηριστικές μυρωδιές.

Ι amsterdam. Η πόλη που τα πάντα μπορούν να συμβούν.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Amsterdam ε... Το έχω βάλει σκοπό της ζωής μου μια μέρα να κάνω διακοπές εκεί... αλήθεια... πια εποχή λές ότι είναι η καλύτερη ;

VROXOPOIOS είπε...

Τι να πω; Μαλλον την άνοιξη για να αποφύγεις τις βροχές και το κρύο...

Ανώνυμος είπε...

either you love the violent pleasures of this city or you hate them...A perfect example of the Law of the Excluded Middle.

Τί έπιασα να γράψω Αγγλικά! Αλλά αν τα 'γραφα ολλανδικά θα με παιρνες με τα foeksandijvie..:Ρ

VROXOPOIOS είπε...

ορθά εμίλησες!!

:-))

Ανώνυμος είπε...

50, ε;

VROXOPOIOS είπε...

Κάτι τέτοιο πήρε το αυτί μου...

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά πέρασες. Μια πόλη με τόσες διαφορετικές εικόνες να συνυπάρχουν μεταξύ τους και εσύ παρατηρητής ή ακόμα καλύτερα συμμετέχον σε αυτές. Πάντα τέτοια λοιπόν με τα ταξίδια του μυαλού και της καρδιάς.

VROXOPOIOS είπε...

Μακάρι...

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που πέρασες τόσο καλά!

άντε και στην επόμενη βόλτα..
(ο παραπάνω excluded middle)

Ανώνυμος είπε...

Ώστε άμστερνταμ πήγες!
Ωραία τα περιγράφεις.
Μου βάζεις ιδέες!..
:)

VROXOPOIOS είπε...

@ημεροδρόμιο:

στις επόμενες!!

:-))

@κασσιανός:

Άαχεν-Αμστερνταμ-Βρυξέλλες

Είπαμε να ταξιδέψουμε αρκετά!

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα λες...
Ακόμη κι εγώ που ήμουν εκεί δεν έχω συνειδητοποιήσει τι είδαν τα ματάκια μας...
Πότε ξαναπάμε?????

VROXOPOIOS είπε...

Αύριο τι κάνεις;

Ανώνυμος είπε...

είχα πάει με τη δουλειά.
δεν είδα αυτή την πλευρά της πόλης..
το red lights district ήταν πραγματικά απίστευτο...

καλημέρα.

VROXOPOIOS είπε...

Ειλικρινά δεν ξέρω πόσες πλευρές έχει αυτή η πόλη...

Ανώνυμος είπε...

the world is not enough...

VROXOPOIOS είπε...

Τι προτείνεις;;

Άλφα του Κενταύρου;

:-))

Ανώνυμος είπε...

μια και είσαι Ολλανδία, πέρνα και μια βόλτα από την Ουττρέχτη.... Εκπληκτική πόλη, μόνο μη ζητήσεις να φας κρεμμυδόσουπα...:{

Επισης προσοχή τί παπαρούνες θα καπνίσεις:ΡΡ

VROXOPOIOS είπε...

Δεν είμαι Ολλανδία αυτήν την στιγμή παπαρούνα. Ένα ταξίδι ήταν και πάει..Ελπίζω πως θα ακολουθήσει και άλλο...σύντομα...

Πέρασα με το τρένο απο την Ουτρέχτη. Αφου την προτείνεις, όμως, σαν προορισμό, την άλλη φορά λέω να σταματήσω κιόλας.

Καληνύχτα

υγ. τι παίζει με την κρεμυδόσουπα;

Ανώνυμος είπε...

τπτ σοβαρό, είχα μπει σε ένα τρομερό μαγαζάκι στην Ουτρέχτη, ξύλινο μέσα και υπέροχη διακόσμηση, κάτσαμε να φάμε, είδα ότι είχαν κρεμυδόσουπα-μα...ήταν απαίσια.
:)

VROXOPOIOS είπε...

αναμενόμενο δεν ήταν;

:-)

Ανώνυμος είπε...

Το Άμστερνταμ μου έχει αφήσει πολύ όμορφες αναμνήσεις αλλά ήμουν μικρή.Θέλω να ξαναπάω.

VROXOPOIOS είπε...

Να ξαναπάς!Άμεσα!