Παρασκευή, Νοεμβρίου 10, 2006

Η Δημοκρατία της Κορίνθιανς


Η Κορίνθιανς των αρχών της δεκαετίας του ‘80 αποτελεί, ίσως, την επιτυχέστερη σύζευξη πολιτικού ακτιβισμού και ποδοσφαίρου. Η ομάδα ήταν οργανωμένη σαν σοσιαλιστικός πυρήνας. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές έπαιρναν όλες τις αποφάσεις χρησιμοποιώντας για κάθε ζήτημα την πλέον δημοκρατική αρχή: αυτή της πλειοψηφίας.

Τον Νοέμβριο του 1982 και λίγο πριν από –τις καθοριστικές για την κατάλυση της δικτατορίας στην Βραζιλία- εκλογές για ομοσπονδιακούς βουλευτές, γερουσιαστές, κυβερνήτες και δημάρχους η λεγόμενη «Δημοκρατία της Κορίνθιανς» πήρε μια τολμηρή απόφαση. Αναφερόμενη στην ημέρα των εκλογών (15/11) ψήφισε να τυπωθεί στην φανέλα των παικτών η προτροπή «Dia 15 Vote» -«Στις 15 ψηφίστε». Την ίδια, μάλιστα, χρονιά η ομάδα κατέκτησε και το πολιτειακό πρωτάθλημα του Σάο Πάολο με τους παίκτες να φοράνε φανέλες που στην πλάτη έγραφαν «Δημοκρατία».


Εμπνευστής της «Δημοκρατία της Κορίνθιανς» ήταν ο Σόκρατες, ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου με το ελληνικό όνομα. Ένας γόνος μεσοαστικής αριστερής οικογένειας, που οι συμπατριώτες του αποκαλούν «Γιατρό». Πτυχιούχος Ιατρικής, Διδάκτορας Φιλοσοφίας αλλά και ηγέτης της Εθνικής Βραζιλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και 1986, ο «Γιατρός» δεν είναι τυχαία περίπτωση ανθρώπου. Είναι, άλλωστε, εκείνος στον οποίο ο Μουαμάρ Καντάφι κάποτε δήλωσε πως θα του παρείχε κάθε στήριξη αν αποφάσιζε να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Βραζιλίας.





Υγ. Ο Σόκρατες αυτές τις μέρες επισκέπτεται την χώρα μας υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, και το έργο της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

16 σχόλια:

VROXOPOIOS είπε...

Αν κάνετε κλικ στην φωτό, θα την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος και θα διακρίνετε καθαρά την λέξη "Democracia" πάνω απο τα νούμερα των παιχτών.

Ανώνυμος είπε...

τον είδες πως είναι σήμερα; καμία σχέση με τον αρχοντικό ψηλόλιγνο παίχτη που θυμόμαστε.. (ή έχουμε δει σε video)

VROXOPOIOS είπε...

Έχει σίγουρα γεράσει. Έχει γεράσει, όμορφα, όμως πιστεύω. Ακόμη αρχοντικός είναι.

Κασσιανός είπε...

Ο μόνος ποδοσφαιριστής ( παγκόσμιας κλάσης ) στην ιστορία που κάπνιζε στον πάγκο, πριν μπει σαν αλλαγή!
( όταν στα 38 του έπαιζε αναπληρωματικός πια )

ΥΓ
Το μόνο "μελανό" σημείο στην καριέρα του παραμένει εκείνο το πέναλτυ που απέκρουσε ο Τζοφ στον ημιτελικό Ιταλία-Βραζιλία, το 1982.
Θυμάμαι την άτυχη επιλογή του Σόκρατες που αποφάσισε να κτυπήσει το πέναλτυ χωρίς να πάρει φόρα ούτε ένα βήμα! Δώρο στον (μεγάλο) Τζοφ!
Πολλοί μίλησαν για υπεροψία, αλλά ο Σόκρατες πάντα έτσι κτυπούσε τα πέναλτυ!

VROXOPOIOS είπε...

Δεν μοιάζει να είναι απο τους ανθρώπους που αλλάζουν έυκολα συνήθειες ή ιδέες!

:-)

Ανώνυμος είπε...

απο τοτε που αρχησα να ασχολουμε με τα blogs παρατηρησα οτι η Βλακεια ειχε τα πρωτεια .
σημερα πραγγματηκα εμαθα κατι ενδιαφερων ,που δεν γνωριζα για την ποροια ζωης αυτου του ανθρωπου .
νομιζω οτι εκτος του χαβαλε τα blogs πρεπει να ειναι και μια πηγη ανταλαγης γνωσης .
και αυτο πραγματηκα εδωσε σημερα ο Βροχοποιος .
Ευχαρηστω για την γνωση Βροχοποιε και θα ηθελα και αλλα τετοια αν εχεις.

VROXOPOIOS είπε...

και γώ ανάλογη άποψη διατηρώ για τα blogs. θεωρώ πως πέρα απο τον χαβαλέ μπορούν να αποτελέσουν και πηγές ενημέρωσης και ανταλλαγής γνώσης.

υγ.Σήμερα μάλλον όχι αλλά νομίζω πως σίγουρα θα έχω και άλλα τέτοια στο μέλλον...

:-)

Mia Wallace είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Και για μένα τα μπλογκ αποτελούν μια πλατφόρμα ανταλλαγής ειδήσεων και απόψεων (πολιτικών, αισθητικών, ηθικών κλπ). Εκτός από πολλές άλλες λειτουργίες που τους αποδίδουμε, είναι ένας πιο ευχάριστος και άμεσος τρόπος να μαθαίνεις τι συμβαίνει γύρω σου χωρίς να χάνεσαι τόσο στον κυκεώνα της πληροφορίας που μας περικυκλώνει. Ίσως πάλι να ανοίγει καινούριες οδούς...άσε μπερδεύτηκα!The point is I agree :)

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Αχ τί μου θυμίσες! Τον Σόκρατες, τον Ζίκο και το πρώτο μουντιάλ που παρακολούθησα! Νομίζω ότι έκλαιγα όταν έχασε η Βραζιλία αλλά στον τελικό ήμουν με την Ιταλία (και τον Ρόσσι ασφαλώς :p).Απίστευτος ο Σόκρατες,πάντα ήταν άλλωστε.

Ανώνυμος είπε...

Εννιά χρονών ήμουν το 82 και ακόμα πονάει εκείνο το mundial.
Όμορφα γέρασε όντως, όπως όμορφος ήταν πάντα. Η πρώτη μου φαντασίωση για άνδρα :P

VROXOPOIOS είπε...

@mia wallace: νομίζω το΄χουμε συζητήσει κι απο κοντά αυτό!λίγο μπερδεμένη όντως η κατάσταση αλλά τουλάχιστον συμφωνούμε!

@giorgia: τουλάχιστον ήσουν με τους νικητές στον τελικό!:-))

@confused: 9 χρονών και είχες την πρώτη φαντασίωση για άνδρα;
Νωρίς-νωρίς στα βάσανα,ε;
:-)))

Ανώνυμος είπε...

Κατα τα άλλα όμως... φάτε ματια ψάρια :P

Dead_Poet είπε...

Ο συνονοματος ηταν εξαιρετικο δειγμα παικτη και ανθρωπου. Μου εχει μεινει στη μνημη χαραγμενη η φυσιογνωμια του, το στυλ παιχνιδιου του και η κινηση του περισσοτερο απο τον Πελε ή τον Μαραντονα. Αδικημενος παικτης αν ακι τεραστιος εν τελει... Το ξερεις οτι καποια στιγμη κυκλοφορησε μια φημη οτι πεθανε απο καρκινο;;; Ο,τι να ναι λεμε...

VROXOPOIOS είπε...

Τεράστια φυσιογνωμία.Και σαν παίχτης και σαν άτομο.

Δεν την είχα ακούσει την φήμη...την αφήνω ασχολίαστη...

VROXOPOIOS είπε...

είναι άποψη που την υποστηρίζει εδώ και 3-4 χρόνια και νομίζω έχει δίκιο. μόνο έτσι θα ξανγίνει η τεχνική το κυρίαρχο (και διαφοροποιητικό) στοιχείο στο ποδόσφαιρο.

υγ. μακάρι να περνούσε...

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....