Τρίτη, Μαρτίου 20, 2007

Μια ακόμη ήττα


Τα πάντα έχουν, ήδη, ειπωθεί. Αυτό είναι γνωστό χρόνια τώρα. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να εξιστορήσεις κάτι. Πες σε 10 ανθρώπους μια ιστορία. Μόλις δημιούργησες 10 διαφορετικές εκδοχές της.

Το 300 δεν είναι μια προσπάθεια αναπαράστασης της ιστορικής αλήθειας. Είναι μια ταινία που έχει βασιστεί σε ένα κόμικ, το οποίο έχει βασιστεί με την σειρά του σε κάτι, που συνέβη πριν από χιλιάδες χρόνια. Για αυτό και ο Εφιάλτης είναι ένα τερατόμορφο ον, που θυμίζει λίγο το Gollum, οι Σπαρτιάτες μοιάζουν να έχουν περάσει τα περισσότερα χρόνια τους καταπίνοντας χάπια με πρωτεΐνες και ο Ξέρξης σου φέρνει στην μνήμη κάποιο τραβεστί, που είχες δει παλιά σε μια μεταμεσονύχτια εκπομπή μικρού καναλιού.

Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των (μικρών) ιστορικών ανακριβειών. Για να είμαι ακριβής δεν με απασχολεί καθόλου το ζήτημα. Αυτά είναι για τους διάφορους τηλε-αστέρες πλασιέ βιβλίων και τους ακόλουθους τους. Οι οποίοι, βέβαια, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μιλήσουν για Ελ που ήρθαν από το Άλφα του Κενταύρου και να υποστηρίξουν πως η Πορτάρα στην Νάξο ήταν μια πύλη για το υπερπέραν. Όταν, όμως, στην ταινία οι Σπαρτιάτες παρουσιάζονται «άγριοι» εξανίστανται.

Όπως και να’χει, εμένα το θέμα μου είναι άλλο. Για μένα Frank Miller σημαίνει DareDevil, βρώμικοι δρόμοι της Νέας Υόρκης την νύχτα, όπλα και κυνηγητά. Ο πιο σκοτεινός Batman που υπήρξε ποτέ, ήρωες, που κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, θύτες και θύματα, που μοιάζουν μεταξύ τους σαν δυο σταγόνες νερό. Όσο ευχάριστα κι αν περνάνε, λοιπόν, δυο ώρες με το 300, όσα ρεκόρ εισιτηρίων κι αν καταρρίψει η συγκεκριμένη ταινία στην χώρα μας, Sin City δεν θα γίνει ποτέ…

15 σχόλια:

alexis είπε...

Λατρεμένο το Sin City! Τα 300 παλικάρια δεν τα έχω δει ακόμα. Σημασία γενικά έχει να ξέρεις τι πηγαίνεις να δεις. Να ΞΕΡΕΙΣ ότι είναι βασισμένο σε ΚΟΜΙΚ! Απορώ πως δεν έχουν κατηγορήσει για ανακρίβειες και τον Αστερίξ..Μμμμ...δεν αναφέρεται στην ΕΛΛΑΔΑΡΑ!
:)

elen είπε...

λοιπόν αυτό το sin city πρέπει να το δω :) όσο για τους 300 -ή όσοι τέλος πάντων αυτοί είναι- νομίζω μπορώ να περιμένω. καλημέρες

VROXOPOIOS είπε...

@thrills:

υπάρχει βέβαια και το 'αστερίκιος εν ολυμπία" αλλά δεν θυμάμαι να ακούστηκαν διαμαρτυρίες!

@elen:

Πρώτα δες το Sin City!Τους 300 άστους για αργότερα!

Καλημέρα!

Lote Alcarin είπε...

Διαφορετικά πράγματα. Τον Sin City ήταν σχεδόν magic. Το 300 με απογοήτευσε λίγο μόνο. Μόνο γιατί δεν ήταν sin city. Καλό όμως. Αν σταθεί δίπλα σε Τροία και Αλέξανδρο, θα πρέπει να υποκλιθούμε. Και ακόμα και ανοησίες τελείως να έλεγε, είναι από τις ταινίες που έχει αισθητική. Καλύτερα πάντως που δεν ήταν Sin City. Τα καλά συμβαίνουν μια φορά. Αν ξαναγίνουν χάνουν την αξία τους. Καλημέρα

VROXOPOIOS είπε...

Εμένα δεν θα με χάλαγε να γίνονται κάθε μέρα!

:-))

Καλημέρα!

alexis είπε...

το'χα ξεχάσει αυτό! Βέεεεβαια...Τώρα που το λες είχα αγοράσει και το τεύχος στην καθαρεύουσα, χαχα!

VROXOPOIOS είπε...

το ίδιο και η μητέρα μου!lol

:-))

Pastaflora είπε...

Θα συμφωνήσω με τον/την Thrills. Μιλάμε για ένα απλό κόμικ -κι ότι αυτό συνεπάγεται- κι όχι για τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια. Αλλιώς θα έπρεπε να κηρύξουν ιερό πόλεμο κι οι Ταλιμπάν για τον Ιζνογκούντ! (λες να τους μπει καμιά ιδέα;;;)

alexis είπε...

η μητέρα σου έχει θαυμάσιο γούστο και χιούμορ (για να έχει τέτοιο γιο)

;) χιχι

Dead_Poet είπε...

Καλησπερα!!! Eχεις παρει τη σκυταλη!!! Λεπτομερειες στο μπλογκ μου [http://donkichotes.blogspot.com/].

Να περνας καλα!!!

VROXOPOIOS είπε...

@pastaflora:

κι εγώ το ίδιο πιστέυω. Άντε να το πεις στους Ελ όμως!

@thrills:

:-)

@dead_poet:

thanks, ρε! παρομοίως!

btw, εχω ήδη παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι

Dead_Poet είπε...

Το συγκεκριμενο παιχνιδι δε νομιζω οτι το εχεις παιξει!!! Καποιο αλλο παρομοιο μπορει! Μιλαμε για το παιχνιδι των 5 μεγαλων αποκαλυψεων. Μπορει βεβαια να κανω και λαθος. Οπως και να εχει η ευχη ισχυει!!!

VROXOPOIOS είπε...

http://vroxopoios.blogspot.com/2007/02/5x5.html


ευχαριστώ πάντως!και για την πρόσκληση και για την ευχή!

Bitch Girl είπε...

κι εγώ μόλις τελείωσε αυτό σκέφτηκα "Sin City δεν θα γίνει ποτέ…" :) λίγη υπομονή ώσπου να βγει κ το 2 με τις υπόλοιπες ιστορίες

VROXOPOIOS είπε...

Έτσι ακριβώς!!

:-))))